Παραγωγική Διαδικασία

Η παραγωγή ελαιολάδου της οικογένειας Αναγνωστόπουλου

01. Συγκομιδή με το χέρι για άριστο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μας παράγεται από ανθρώπους της οικογένειας Αναγνωστόπουλου, καθώς και από αγρότες που μοιράζονται την αγάπη για το εκλεκτό αυτό προϊόν, αλλά και για τη γη που το γεννάει, το Μάνεσι και το Τρίκορφο της Μεσσηνίας. Ξεκινώντας από τη συλλογή με το χέρι, τον πιο αξιόπιστο τρόπο συγκομιδής, η παραγωγή ανώτερης ποιότητας ελαιολάδου αρχίζει από το πρώτο κιόλας βήμα. Η συγκομιδή ξεκινάει τον Οκτώβριο και η παραγωγική διαδικασία ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο. Σχεδόν αμέσως μετά τη συλλογή, ο ελαιόκαρπος μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο για το επόμενο στάδιο της παραγωγής ελαιολάδου. Με τη χρήση των μηχανημάτων Alfa Laval, πρωτοποριακών στο είδος τους και ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως, παράγεται ένα προϊόν που διακρίνεται για τα σπάνια αρώματά του και την ξεχωριστή αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο.
Production gallery

02. Υποδοχή ελιάς στο ελαιοτριβείο

Η έγκαιρη έναρξη της επεξεργασίας του καρπού διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα που χαρακτηρίζει το ελαιόλαδο της οικογένειας Αναγνωστόπουλου και εγγυάται τα γνωρίσματα εκείνα που το κάνουν να ξεχωρίζει, όπως η πλούσια γεύση, η χαμηλή οξύτητα του λαδιού και η υψηλή διατροφική αξία. Για να ξεκινήσει η επεξεργασία, ο ελαιόκαρπος τοποθετείται στη χοάνη παραλαβής για να οδηγηθεί στη συνέχεια με ταινία μεταφοράς στο αποφυλλωτήριο. Ο διαχωρισμός του καρπού της ελιάς από τα φύλλα, τα κλαδιά και το χώμα κατά την υποδοχή στο ελαιοτριβείο γίνεται με χρήση αέρα, μια διαδικασία αποτελεσματική, η οποία δεν βλάπτει τον καρπό. Έπειτα πλένονται οι ελιές με νερό για να περάσουν στο στάδιο της ελαιοποίησης.
Production gallery

03. Ελαιοποίηση υψηλών προδιαγραφών

Όταν πλέον καθαριστεί ο καρπός της ελιάς, αρχίζει η επόμενη διεργασία στην παραγωγή ελαιολάδου, η ελαιοποίηση. Οι ελιές συνθλίβονται σε σπαστήρες αποκτώντας τη μορφή πάστας ώστε να περάσουν έπειτα στο στάδιο της μάλαξης. Πριν από αυτό το στάδιο, η ελαιοζύμη μεταφέρεται στα Contherm της Alfa Laval όπου με υψηλές ταχύτητες και ακρίβεια θερμαίνεται στους 27ºC (81ºF) σε λιγότερο από ένα λεπτό, και με απουσία επαφής με το οξυγόνο – εδώ έγκειται η καινοτομία της εταιρείας μας. Στη συνέχεια η ελαιοζύμη περνά στο στάδιο της μάλαξης για μικρό χρονικό διάστημα και ύστερα στη φυγοκέντρηση υψηλής δυναμικότητας. Έτσι δεν ασκείται πίεση στην ελαιοζύμη ή περαιτέρω σύνθλιψη. Η οικογένεια Αναγνωστόπουλου ξεκίνησε πρώτη να εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο ύστερα από εκτενή Έρευνα και Ανάπτυξη. Ενώ η παραδοσιακή μέθοδος διαρκούσε 40-60 λεπτά, με το σύστημα Contherm χρειάζεται μόλις 30 δευτερόλεπτα και μάλαξη μέχρι 15 λεπτά, αναδεικνύοντας σπάνια αρώματα και εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Η εταιρία μας κερδίζει συνεχώς το στοίχημα της παραγωγής ενός εξαίσιου προϊόντος έχοντας πάντα γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος και την αειφόρο ανάπτυξη ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με ευαισθησία στο περιβάλλον και απόλυτο σεβασμό στη φύση και τη βιωσιμότητα αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Production gallery

04. Παραγωγή ελαιολάδου & διαχωρισμός

Το ελαιόλαδο αρχίζει σιγά σιγά να φτάνει στην τελική του μορφή με τη διαδικασία της φυγοκέντρησης. Γίνεται διαχωρισμός της ελαιοζύμης από τον χυμό του ελαιοκάρπου σε δύο στάδια. Τα decanter που χρησιμοποιούνται από την οικογένεια Αναγνωστόπουλου για τη φυγοκέντρηση, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και φτάνουν τους 15 τόνους την ώρα. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα στην έκθλιψη του ελαιολάδου και επίσης προστατεύονται οι πολυφαινόλες. Με αυτόν τον τρόπο εξάγεται το ελαιόλαδο από την ελαιοζύμη, ενώ περιορίζονται και άλλα υγρά κατάλοιπα, εξασφαλίζοντας την ανώτερη ποιότητα του προϊόντος.
Production gallery

05. Επεξεργασία ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο περνάει από δύο διαχωριστήρες και απομονώνεται από τυχόν περιττά υγρά, απόνερα και άλλες ξένες ύλες με τη μικρότερη δυνατή χρήση οξυγόνου φτάνοντας στην καθαρότερη μορφή του. Έτσι, με την ύψιστη τεχνογνωσία και προσοχή στο περιβάλλον έχουμε στα χέρια μας φρέσκο και ποιοτικό ελαιόλαδο σε λιγότερο από 30 λεπτά.
Production gallery

06. Ποιοτικός έλεγχος ελαιολάδου

Δεσμευόμαστε για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου μέσα από προσεκτικό έλεγχο που ξεκινάει από το πρώτο βήμα μέχρι το τελευταίο. Η βάση είναι, φυσικά, η ποικιλία της ελιάς, το μικροκλίμα και το έδαφος της εκάστοτε περιοχής στην οποία ευδοκιμεί. Έπειτα, φροντίζουμε κάθε ένα από τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου να γίνεται υπό τις ιδανικές συνθήκες και να ακολουθούνται όλοι οι κανόνες και οι υψηλες προδιαγραφές που έχουμε θέσει. Φτάνοντας στο σημείο της εμφιάλωσης, ξέρουμε ότι το προϊόν που αποθηκεύεται είναι το καλύτερο δυνατό.
Production gallery

07. Φιλτράρισμα / Αποθήκευση

Το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης, σε καθαρούς, σκοτεινούς και δροσερούς χώρους, έχοντας ελάχιστη επαφή με οξυγόνο. Έχοντας προσέξει και την τελευταία λεπτομέρεια μέχρι αυτό το σημείο και φροντίζοντας μέχρι το τελευταίο λεπτό τη φύλαξή του σε ενδεδειγμένες συνθήκες διατηρώντας τη ποιότητα, τη γεύση και τα αρώματα του. Σε αυτό οφείλεται η εκλεκτή ποιότητα και η ασυναγώνιστη γεύση που χαρακτηρίζει το κορωνέικο λάδι.
Production gallery

08. Εμφιάλωση / Τυποποίηση

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μας είναι έτοιμο να εμφιαλωθεί. Η διαδικασία αυτή κρατά λίγες μόνο ώρες, σχεδόν αμέσως μετά τη μεταφορά του στις δεξαμενές φύλαξης. Πρόκειται για εγκαταστάσεις της οικογένειας Αναγνωστόπουλου που έχουν διαμορφωθεί ακολουθώντας αυστηρά πρότυπα και υψηλές προδιαγραφές με στόχο την αυτοματοποιημένη και ελεγχόμενη εμφιάλωση και τυποποίηση. Χρησιμοποιούμε εξελιγμένα μηχανήματα συσκευασίας με στόχο την ομοιομορφία και την άριστη διασφάλιση του ελαιολάδου μας.
Production gallery

09. Το μέλλον στην παραγωγή ελαιολάδου

Ξεχωρίζουμε για τις πρωτοποριακές μεθόδους μας καθώς κάνουμε συνεχώς πειράματα για την τελειοποίησή τους. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στις εγκαταστάσεις μας στο Μάνεσι είναι το σύστημα ArcAroma που θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ στο στάδιο της ελαιοποίησης. Με τη χρήση της παλμικής ηλεκτρικής τεχνολογίας αυξάνεται η εκχύλιση λαδιού από την ελαιόπαστα. Έτσι, έχουμε ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αυθεντική ελληνική γεύση και με την υπογραφή της οικογένειας Αναγνωστόπουλου. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε νέες πειραματικές τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις μέσω της συνεργασίας με ειδικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Production gallery