Συχνές ερωτήσεις

 • Τι είναι το premium ελαιόλαδο;

  Premium Ελαιόλαδο: Η Κορυφαία Επιλογή

  Αν γνωρίζετε λάτρεις του ελαιόλαδου, σίγουρα θα τους έχετε ακούσει να μιλούν με λατρεία για το premium ελαιόλαδο και για το πώς οτιδήποτε άλλο απλά δεν έχει θέση στην κουζίνα! Το premium ελαιόλαδο και κυρίως το extra premium ελαιόλαδο, θεωρείται το πιο ποιοτικό ελαιόλαδο στην αγορά. Αυτοί οι τύποι ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας παρασκευάζονται από αγνές ελιές με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, δίνοντάς τους έτσι μια πλούσια, φρέσκια γεύση. Αν και πολλές ετικέτες που βρίσκονται στο παντοπωλείο ισχυρίζονται ότι είναι “premium”, δυστυχώς δεν είναι τεχνικά premium. Το premium ελαιόλαδο μπορούμε να το ξεχωρίσουμε από το λαμπερό, ζωντανό χρώμα με ισορροπία μεταξύ φρουτώδους, πικρού και πικάντικου. Ένα καλά ισορροπημένο premium ελαιόλαδο περιέχει νότες από πιπεράτες γεύσεις και χορτάρι που συμπληρώνουν ιδανικά ένα πιάτο.

 • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Κορωνέικης ποικιλίας ελαιόλαδου;

  Η κορωνέικη ελιά έχει καταγωγή από την Ελλάδα, όπου μεγαλώνει και καλλιεργείται για να παράγει ελαιόλαδο εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια.
  Το ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην καλλιέργεια των ελαιόδεντρων Κορωνέικης ποικιλίας και σε πολλές άλλες χώρες. Η παραγωγικότητα είναι πολύ υψηλή, με απόδοση λίπους περίπου 20%. Το λάδι που λαμβάνεται από τις ελιές Κορωνέικης ποικιλίας έχει έντονο πράσινο χρώμα, φρουτώδη και λεπτή γεύση και χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο άρωμα. Είναι ακόμη πλούσιο σε πολύτιμες οργανοληπτικές ουσίες και βιταμίνες, και έχει χαμηλή οξύτητα. Η ποιότητα του λαδιού Κορωνέικης ποικιλίας είναι εξαιρετική και σταθερή στο χρόνο.

 • Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο;

  Κάθε συσκευασία ελαιόλαδου πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις στην ετικέτα του:

  1. Την ονομασία πώλησης της κατηγορίας ελαιόλαδου μαζί με την «πληροφορία για την αντίστοιχη κατηγορία» :

  α) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: «ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»,

  β) παρθένο ελαιόλαδο:  «ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»,

  γ) ελαιόλαδο: «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί απευθείας από ελιές»,

  δ) πυρηνέλαιο: «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία του προϊόντος που ελήφθη μετά την εξαγωγή του ελαιόλαδου και έλαια που ελήφθησαν απευθείας από τις ελιές» ή «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία πυρήνων ελιάς και ελαίων που παράγονται απευθείας από ελιές».

  2. Τον προσδιορισμό της καταγωγής. Η ένδειξη αυτή αναγράφεται μόνο για το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και το «παρθένο            ελαιόλαδο».  Για τις κατηγορίες «ελαιόλαδο» και «πυρηνέλαιο» ο προσδιορισμός της καταγωγής δεν αναγράφεται στην ετικέτα.

  3. Την καθαρή ποσότητα του περιεχομένου ελαιόλαδου ή πυρηνέλαιου εκφραζόμενη σε μονάδες όγκου (π.χ. 1 λίτρο, 5 λίτρα).

  4. Την ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης του προϊόντος.

  5. Τις συνθήκες διατήρησης του προϊόντος.

  6. Τη διατροφική δήλωση.

  7. Το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  8. Τον αλφαριθμητικό κωδικό εγκεκριμένης μονάδας τυποποίησης και συσκευασίας ελαιόλαδου o οποίος είναι χαρακτηριστικός για τη μονάδα και είναι της μορφής : EL – 40 – _ _ _

 • Πώς να αποθηκεύσετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο σπίτι;

  Η βέλτιστη αποθήκευση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου συνεπάγεται την προστασία του από το φως, το οξυγόνο και τη θερμότητα. Η σωστή αποθήκευσή του λοιπόν θα διασφαλίσει την ποιότητα του και θα διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα οφέλη του για την υγεία μας.

  Αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων EVOO

  Το οξυγόνο είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, καθώς η επαφή με αυτό αποτελεί την κύρια αιτία οξείδωσης (το φως και η θερμότητα προκαλούν επίσης παράγοντες οξείδωσης). Μερικά από τα στοιχεία του EVOO, οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες, παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της γεύσης και των υγιεινών ιδιοτήτων του καθώς και στη διατήρηση της ποιότητάς του. Όπως είπαμε, όταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έρχεται σε επαφή με οξυγόνο, οξειδώνεται. Όταν συμβεί αυτό, οι πολυφαινόλες οξειδώνονται πρώτες, προστατεύοντας έτσι τα λιπαρά οξέα του προϊόντος. Οι παραγωγοί έχοντας την τεχνογνωσία, εφαρμόζουν μια σειρά διαδικασιών για να περιορίσουν ή ακόμα και να αποφύγουν εξ’ ολοκλήρου την επαφή με το οξυγόνο. Γνωρίζουν ότι ο χειρισμός αυτός είναι ζωτικής σημασίας, κάτι το οποίο ισχύει εξίσου και στο σπίτι, όπου το EVOO μπορεί να αποθηκευτεί για μήνες πριν από την πραγματική χρήση του. Το υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αγοράζεται συχνά απευθείας από τον παραγωγό, ο οποίος το πουλά σε σφραγισμένα δοχεία που χωρούν διαφορετικές ποσότητες, συνήθως έως 5 λίτρα.

  Ο συντελεστής θερμοκρασίας

  Το EVOO είναι ένα ανθεκτικό προϊόν και αποστέλλεται εύκολα από παραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, η λειτουργική αποθήκευση κουτιών και μπουκαλιών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο σπίτι απαιτεί να αποφύγουμε τις εξαιρετικά χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας για αποθήκευση EVOO είναι μεταξύ 14ºC και 18ºC. Ένα τέτοιο εύρος θερμοκρασίας συμβάλλει στη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των σχετικών ιδιοτήτων του. Σε θερμοκρασία κάτω των 12°C, το EVOO ενδέχεται να αρχίσει να δείχνει σημάδια στερεοποίησης, κάτι το οποίο ωστόσο δε θα βλάψει τις οργανοληπτικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Τέτοια ζημιά μπορεί να συμβεί κυρίως όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν πολύ κοντά στους 0° C και αντίστοιχα στο άλλο άκρο του φάσματος, υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε οξείδωση.

  Το EVOO ευδοκιμεί στο σκοτάδι

  Το φως έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα και αντοχή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Ένα EVOO αποθηκευμένο σε άμεση επαφή με φως θα χάσει γρήγορα το υγιές του προφίλ, και σε λίγους μήνες θα υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο ώστε να μην είναι πλέον βρώσιμο. Μεταξύ των αιτιών είναι ο ρόλος που παίζει η χλωροφύλλη, ένα στοιχείο που ενεργοποιείται με την έκθεση στο φως και καταστρέφει άλλα σημαντικά συστατικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Έτσι, η αποθήκευση του EVOO στο σκοτάδι εγγυάται τη διατήρηση της γεύσης και των οφελών για την υγεία μας, καθώς και διάρκεια ζωής του προϊόντος σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αποθήκευση στο φως.

 • Πόσες είναι οι ελληνικές ποικιλίες ελιάς;

  Η ελιά στην Ελλάδα καλλιεργείται αποδεδειγμένα περισσότερα από 6.000 χρόνια, όπως αυτό αποδεικνύεται από το μεγάλο προμινωικό δένδρο της Νάξου που έχει περίμετρο κορμού 29 μέτρα και μέγιστη διάμετρο 10,8 μέτρα!
  Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χιλιετιών και σε συνδυασμό με τα διάφορα μικροκλίματα της χώρας μας, δημιουργήθηκαν πάρα πολλές ποικιλίες όπως λαδολιές, διπλής χρήσεως και βρώσιμες.
  Παρ` ότι σήμερα ο επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός των ελληνικών ποικιλιών ελιάς δε υπερβαίνει τις 45-50 ποικιλίες, ο πραγματικός τους αριθμός υπερβαίνει τις 100. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ποικιλιών δεν είναι ακόμα επίσημα καταγεγραμμένο.

 • Τι διαφορές υπάρχουν όταν μαγειρεύουμε-τηγανίζουμε με ελαιόλαδο και άλλα σπορέλαια;

  Ελαιόλαδο:

  • Μικρότερη Επίδραση στην Πτητικότητα του Αίματος.
  • Μικρότερη αύξηση των τριγλυκεριδίων.
  • Θερμοκρασία τηγανίσματος 180C.
  • Θερμοκρασία καπνίσματος 210C.

  Σπορέλαια:

  • Μεγαλύτερη Επίδραση στην Πτητικότητα του Αίματος.
  • Μεγαλύτερη αύξηση των τριγλυκεριδίων.
  • Θερμοκρασία τηγανίσματος κάτω από τους 180C.
  • Θερμοκρασία καπνίσματος μικρότερη των 210C.