Τα ελαιοτριβεία

Τα ελαιοτριβεία ψυχρής έκθλιψης στο Μάνεσι και το Τρίκορφο

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που κάθε ελληνική οικογένεια ήταν υπεύθυνη για τη δική της παραγωγή λαδιού, με ένα ελαιοτριβείο, που τότε λεγόταν λιοτρίβι. Σήμερα, τα μηχανικά μέσα επιτρέπουν τη δημιουργία μεγάλων και σύγχρονων εγκαταστάσεων που εγγυώνται την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Σε αυτό ακριβώς έχουμε επενδύσει στην οικογένεια Αναγνωστόπουλου. Πειραματιζόμαστε με νέες μεθόδους και επιλέγουμε την καλύτερη. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και εντάσσοντας συνεχώς νέες τεχνολογίες στα ελαιουργεία μας, είμαστε συνεχώς σίγουροι ότι το προϊόν που παράγουμε είναι το βέλτιστο.

Τα δύο ελαιοτριβεία μας λειτουργούν με ψυχρή έκθλιψη και βρίσκονται στο Μάνεσι και στο Τρίκορφο Μεσσηνίας. Στο Μάνεσι υπάρχει επίσης μονάδα παραγωγής τυποποίησης. Οι εγκαταστάσεις μας έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με εμπειρία ετών και έχουν χρησιμοποιηθεί τα συστήματα και τα υλικά εκείνα που επιτρέπουν σε όλα τα αρώματα να παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι τη στιγμή της εμφιάλωσης. Με την υποστήριξη των μοντέρνων ελαιοτριβείων μας και τη συνεισφορά των συνεργατών που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες γνώσεις και αξίες, καταφέρνουμε να παράγουμε ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Η συνεχής παρουσία μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και τα βραβεία που λαμβάνουμε είναι μια ανταμοιβή και αναγνώριση για τον κόπο που καταβάλλουμε όσοι συμμετέχουμε στην παραγωγή ελαιολάδου στην οικογένεια Αναγνωστόπουλου. Η αγάπη μας για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και η σκληρή δουλειά όλων των ανθρώπων που εργάζονται για αυτό, μας οδήγησε στην αναγνώριση και στην απόκτηση βραβείων υψηλού κύρους. Οι διακρίσεις που λαμβάνουμε μας δημιουργούν ακόμα περισσότερα κίνητρα για την παραγωγή ενός προσεγμένου προϊόντος.

Ιστορική Αναδρομή

Μια ιστορία ελαιολάδου που μετράει πάνω από έναν αιώνα

Το 1896, ο προπάππους μας, ο παπα – Αποστόλης, κατασκεύασε το πρώτο ελαιοτριβείο με λίθάρια και τσαντίλες στην ορεινή Μεσσηνία. Μεγαλωμένος ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, λάτρευε το άρωμα και την έντονη γεύση που προσφέρει το ποιοτικό ελαιόλαδο. Κάπου εκεί ξεκινάει μια οικογενειακή ιστορία ελαιολάδου.

Μάθετε περισσότερα

Μάνεσι Μεσσηνίας

Χτισμένο στην καρδιά του νομού Μεσσήνης

Το αμφιθεατρικό Μάνεσι είναι ένα χωριό βουτηγμένο στα δέντρα, και ειδικότερα στις ελιές, 27 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Η πυκνή βλάστησή του χαρίζει πλουσιοπάροχα στους ντόπιους το δώρο της κορωνέικης ποικιλίας εδώ και πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικά της περιοχής

  • ΥΨΟΜΕΤΡΟ201 μ.
  • ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣΝοτιοανατολικός
  • ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΩΝΚορωνέικη

Μάνεσι

Ελαιοτριβείο

Ευεργετικές ιδιότητες

Το Μάνεσι το χαρακτηρίζει μία μοναδική παράδοση, παρά τις εκάστοτε ιστορικές συγκυρίες, η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι λόφοι πάνω στους οποίους είναι τοποθετημένο το Μάνεσι παρουσιάζουν ελαφρώς διαφορετικό κλίμα ανά περιοχή. Η γεύση και τα οφέλη του ελαιολάδου διαμορφώνονται με βάση το κλίμα και έτσι έχουμε αρώματα  από χόρτα, φύλλα ελιάς, φρεσκοκομμένο γρασίδι, φύλλα ντομάτας, ώριμη μπανάνα, πράσινο αμύγδαλο και ξηρούς καρπόύς. Δοκιμάζοντας το ελαιόλαδο, αναδεικνύονται σπάνιοι συνδυασμοί αρωμάτων, με μία έντονη επίγευση από κόκκινα και μαύρα πιπέρια.

Τρίκορφο

Ελαιοτριβείο

Τα οφέλη του ελαιολάδου από το Τρίκορφο

Κάθε χρόνο στο Τρίκορφο διοργανώνεται η Γιορτή της Ελιάς. Έτσι κάθε Αύγουστο συναντιούνται παραγωγοί από όλη την Ελλάδα και συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ με θέμα τον ποιοτικό ελαιόκαρπο. Tο όμορφο χωριό της Μεσσηνίας είναι επίσης γνωστό για τα σύκα του, αλλά και για το πιο ποιοτικό ελαιόλαδο της Ελλάδας. Τα αρώματα που αναδύονται από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Τρικόρφου θυμίζουν βότανα, όπως ρίγανη, θυμάρι, καυκαλήθρα, αλλά και αγκινάρα. Ακόμα, διακρίνονται αρώματα από  κομμένα χόρτα και φύλλα ντομάτας, όπως επίσης και σπάνια αρώματα της Κορωνέικης ποικιλίας όπως μάνγκο και ρετσίνα. Δοκιμάζοντας το ελαιόλαδο μας, αναδεικνύεται μια δυνατή επίγευση κόκκινων, μαύρων και άσπρων πιπεριών.

Τρίκορφο Μεσσηνίας

Φημισμένο για τους απέραντους ελαιώνες

Το Τρίκορφο είναι το χωριό στο οποίο καλλιεργείται το 40% της βρώσιμης ελιάς σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας. Η παλαιότερη ονομασία, Πεντιάς, αναφέρεται από τους Ενετούς το 1690 και προέρχεται από το όνομα των πρώτων οικογενειών του χωριού, σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Το χωριό βρίσκεται στα περίχωρα του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Κάλλιγας, συμβάλλοντας στο χαρακτηριστικό τοπίο. Βρίσκεται 33 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 8 χιλιόμετρα από το Μάνεσι. Τόσο το Τρίκορφο όσο και το Μάνεσι βρίσκονται απέναντι από τον Ταΰγετο.

Χαρακτηριστικά της περιοχής

  • ΥΨΟΜΕΤΡΟ398 μ.
  • ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣΑνατολικός
  • ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΩΝΚορωνέικη

Παραγωγική διαδικασία

Η παραγωγή ελαιολάδου της οικογένειας Αναγνωστόπουλου

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μας παράγεται από ανθρώπους της οικογένειας Αναγνωστόπουλου, καθώς και από αγρότες που μοιράζονται την αγάπη για το εκλεκτό αυτό προϊόν, αλλά και για τη γη που το γεννάει, το Μάνεσι και το Τρίκορφο της Μεσσηνίας. Ξεκινώντας από τη συλλογή με το χέρι, τον πιο αξιόπιστο τρόπο συγκομιδής, η παραγωγή ανώτερης ποιότητας ελαιολάδου αρχίζει από το πρώτο κιόλας βήμα.

Μάθετε περισσότερα